Ga naar hoofdinhoud

Angst voor onweer

Heerlijk, zo’n fikse onweersbui na een zomers hete dag! Helaas worden veel honden van onweer angstig – of op z’n minst onrustig. Wat te doen als je hond onweerangst heeft?

Dat sommige honden bang zijn van onweer en tijdens een fikse bui proberen te vluchten, heeft met hun overlevingsinstinct te maken. Angst heeft bij viervoeters – net als bij ons – een belangrijke functie. In het geval van een onweersbui leidt het ertoe dat een wild dier vlucht en een veilig onderkomen zoekt. En dat is maar goed ook, want net als wij kunnen dieren door blikseminslag ernstig gewond raken. Bij onze huisdieren zou je kunnen denken dat de angst niet meer nodig is als ze binnenshuis zijn. Ze zitten daar toch veilig? Maar hun instinct geeft hen alsnog in wat te doen: wegkruipen. Soms hebben honden die optie niet in huis, of onvoldoende. Bovendien kunnen ze van de enorme knallen buiten schrikken, net als van vuurwerk. Ze kunnen het geluid niet plaatsen en weten niet hoe ze het moeten interpreteren. Als een hond een goede band heeft met zijn baas, richt hij zich eerst op zijn mens om de onveiligheid van de situatie in te kunnen schatten. En als jij dan zelf ook nog eens zenuwachtig wordt van onweer, bevestigd dat de angst van je hond.

Wat kun je doen
Je hond heeft veel sneller dan jij in de gaten dat er onweer in aantocht is. Wanneer donderslagen en bliksem naderen, daalt de luchtdruk, Bovendien hoort hij het bijbehorende gerommel al terwijl de bui nog mijlenver weg is en jij waarschijnlijk nog niets in de gaten hebt.

Hijgen ondanks dat je hond geen fysieke inspanning heeft geleverd, is gedrag dat het vaakst wordt gezien bij dieren met angst. Maar ook het proberen te graven in tapijt, kleed, of zelfs in de vloer, is vaak een teken dat je hond probeert te vluchten. Als jou hond bang is zodra het buiten begint te donderen, dan zijn twee dingen belangrijk: zijn gevoel van veiligheid en hem afleiding bieden. Reageer zelf niet op het onweer, blijf rustig en positief. Sluit ramen, gordijnen of lamellen en zet de tv of radio aan. Zorg dat je hond meerdere schuilplekjes in huis heeft waar hij zich veilig voelt en waarmee hij vertrouwd is, bijvoorbeeld met één van zijn favoriete dekentjes en speeltje of knuffel.

Daag je hond uit om te spelen met een balletje, intelligentiespel of activity ball met brokjes. Sommige honden hebben veel baat bij een zogeheten thundershirt, onder meer verkrijgbaar bij (online) dierenspeciaalzaken. Wat het beste voor jouw hond werkt, is afhankelijk van de mate waarin hij bang is en het kan ook per keer verschillen.

 

Wel of niet troosten
Moet je je hond troosten tijdens een onweersbui? Bij troosten denk je misschien aan een arm om je hond heen slaan, troostende woorden in zijn oor fluisteren, hem vertellen dat het weer voorbijgaat en dat het baasje er voor hem is. Hoewel lief bedoeld, werkt deze manier van troosten meestal niet bij angstige honden. Helpen en afleiden zijn de toverwoorden. Het negeren van je hond, wat vroeger vaak als advies werd gegeven is echter ook niet de bedoeling. Je hond ervaart een voor hem stressvolle situatie en moet op zijn baas kunnen rekenen. Dus positieve aandacht geven, maar niet gericht op het onweer.

 

Hulpmiddelen
Supplementen of speciale voeders kunnen ondersteunend werken bij honden met een grote angst, maar zijn geen oplossing an sich. Overleg altijd eerst met je dierenarts voordat je dergelijke producten aan je viervoeter geeft. Er is medicatie op recept verkrijgbaar voor honden met een extreme angst voor bijvoorbeeld onweer of vuurwerk. Toch moeten we ons wel beseffen dat medicijnen vaak bijwerkingen hebben en dat ze viervoeters soms versuffen, terwijl ze nog wel alles bewust meemaken. Hierdoor kunnen de angstklachten in sommige gevallen zelfs verergeren. Medicatie is dus een uiterste noodoptie die je eerst uitvoerig met de dierenarts moet overleggen.

Je kunt je hond zelf trainen om minder nerveus te worden van onweersbuien of andere harde geluiden. Hiervoor zijn speciale apps verkrijgbaar, waarbij het geluidsniveau in stappen opgevoerd wordt in een voor jouw dier vertrouwde omgeving. Net als andere oefeningen, heeft ook deze training tijd nodig en werkt het alleen als je met veel geduld samen aan de slag gaat.

 

In het artikel ‘Hondentaal vertaald’ vind je nog meer signalen die op angst of stress bij je hond wijzen.
Klik op DEZE link om direct naar dit artikel te gaan.

 

Bron: Hart voor Dieren Nr. 8, augustus 2022

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *