Ga naar hoofdinhoud

De toverbal van het doorkleuren

DE YORKSHIRE TERRIER …. OVERGANG VAN PUP TOT VOLWASSEN

 

Elke Yorkshire Terrier pup begint de overgang van zwart-tan bij de geboorte naar zijn volwassen blauw-tan door zijn erfelijke klier systeem. De combinatie van de erfelijke genen van beide ouders bepaalt het klier systeem welk verantwoordelijk is voor de pigmentatie van vacht, huid, ogen, neus en nagels.

Wat kan men verwachten …

Het haar op het hoofd kan van zwart naar grijs gaan, aan de wortel bijna zilver wit, vervolgens heel licht tan. Later zullen de zwarte haren verminderen en de nieuwe uitgroei zal geleidelijk rijk gouden tan worden.

Een pup bij welke op de leeftijd van 3 à 4 weken gouden haren te zien zijn boven op het hoofd wanneer de zwarte haren open gewreven worden, zal volwassen zuiver gouden tan hebben

Een pup welke een oranje rode tan kleur heeft op de leeftijd van 4 à 5 maanden zal volwassen hel staalblauw worden. Maar bij dezen zal het tan vaak doorlopen in het blauwe gedeelte.

Een pup van ongeveer 4 maanden bij welke het haar op het hoofd van zwart naar zilver verkleurd is, zal volwassen mooi zuiver tan hebben. Het blauw zal correct van zwart naar blauw gaan vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden. Correct zijden vacht textuur.

Een pup bijna volwassen met een dikke vacht, licht crème kleurige of met zwart vermengde poten, roetige hoofdkleur vermengd met zwarte haren op de zijkant van het hoofd en op de oren, kan deze zwarte haren verminderen. Het gewenste blauw kan eventueel van zwart naar grijs gaan. Maar hij zal nooit zuiver tan kleur of staalblauw krijgen.

Een pup bijna volwassen met een zwarte streep midden op het hoofd doorlopend in de “topknot” en met oren die meer zwart dan tan zijn, zal nooit een zuiver tan kleur krijgen.

Een pup van ongeveer 4 maanden oud welk een zeer licht tan heeft en bij wie het zwart reeds naar zilverblauw verkleurt, zal volwassen zilver zijn. De vacht textuur zal wel zijden zijn.

Een pup wiens vacht dun lijkt zal eens volwassen een volle vacht krijgen met de correcte fijne zijden textuur. Net als bij mensen baby’s is het haar dun maar groeit dubbel en dik eens volwassen.

Beide kleuren zullen zuiver en correct zijn.

Regelmatig worden er pups geboren met een wit vlekje op de borst, kenners zijn hiermee zeer blij want dit is een belofte voor een weelderige vacht en het bewijs dat er geen melanisme of over-voorraad aan pigment zal zijn. Dit vlekje verkleurd eerst naar zilver en later naar goud.

Soms kan een pup ook een wit teentje of nagel hebben, dit verkleurd spoedig maar indien het op de leeftijd van ongeveer 2 maanden niet zo is is dit een mogelijke indicatie van te weinig pigment van huid en vacht.

Uitzonderlijk kan er ook een tricolor pup geboren worden. Dit zijn producten van incorrect overgedragen genen welke falen het kliersysteem te activeren die dan de juiste kleuren verschaffen.

De combinatie van erfelijke genen van reu + teef bepalen het werkingssysteem van de klieren die zorgen voor het pigment van vacht, ogen, neus, nagels enz.

De laatste jaren worden deze tricolor hondjes gefokt onder de noemer “Biewer’s” of “Biewer Yorkshire Terrier” maar zijn (nog) niet erkend door het FCI.

 

Lucienne Van Beveren – Guldemont

voor een foto overzicht klik hier

 

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Bertie . Van den heuvel schreef:

    Mocht iemand een super klein yorken kwijt willen houd ik me aanbevolen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *