Ga naar hoofdinhoud

Eerste F2 generatie outcross project


Dit artikel is opgesteld met de medewerking van Priscilla Zweerink-Ubbink. Zij is als eerste binnen de club de uitdaging aangegaan om het Biewer-ras gezonder te krijgen door outcross. Ondanks diverse tegenslagen, en menig tegenstander, heeft zij doorgezet en is deze prachtige F2 generatie ter wereld gekomen!

 

De Biewer Terrier een ras met uitdagingen

In 2019 werd de Biewer Terrier erkend in Nederland. In Nederland was al een aantal fokkers enthousiast Biewers aan het fokken en legden de afstamming daarvan vast via non-FCI stamboeken. Deze fokkers pakten het behoorlijk serieus op. Zo maakten ze al volop gebruik van DNA testen om kleuren en aandoeningen bij fokdieren in beeld te brengen en indien nodig op te anticiperen.

De Biewer is nauw verwant aan de Yorkshire Terrier. Een aantal FCI Yorkshire Terrier fokkers werd dan ook meteen enthousiast om Biewers te showen en te fokken. De non-FCI fokkers hadden al veel kennis en ervaring met het ras. Daar is dankbaar gebruik van gemaakt door de nieuwkomers.

Al snel werd duidelijk dat de Biewer een gezond ras is, maar waar wel een aantal uitdagingen zijn.  Bijvoorbeeld het hoge inteeltpercentage en niet wenselijke kleuren zoals chocolate en brindle. Ook vaker dan bij de Yorkshire zien we 4 of  5 voortanden. Bij bepaalde lijnen met Biewers zien we dat er veel dragers zijn van de aandoening DM. Maar lijders zijn er, voor zover bij ons bekend, niet.

De Biewer is ontstaan uit een zeer beperkt aantal founders. Deze honden zie je in bijna elke stamboom wel terug. Een gezond inteeltpercentage is 7%, acceptabel is 12%.  De Biewer heeft gemiddeld een inteeltpercentage van 21 tot 24%. Dit is dus veel te hoog.

Er is weinig genendiversiteit en toch wel wat uitdagingen in het ras. Daardoor is de kans groot dat genen bij elkaar komen waarvan je het liever niet hebt. Het hoge inteeltpercentage is een duidelijk verhaal waar we binnen het ras de ogen niet voor kunnen sluiten.

De Yorkshire Terrier Vriendenclub heeft vanaf 2019 verschillende deskundigen gevraagd om mee te kijken en te denken over de uitdagingen die het ras kent. Onder andere Marjoleine van Roosendaal, Elly Weggemans en Wilma Strijbos hebben elke vanuit hun eigen kennis en kunde, fokkers van het ras bijgestaan.  Maar ook non-FCI fokker Jannie Vermanning van “of the Happy Home” Biewer Terriers heeft haar kennis en kunde gedeeld.

De rode draad in al die gespreken was elke keer weer de beperkte genen diversiteit bij de Biewer Terrier. De oplossing die elke keer besproken werd was het inkruisen van een Yorkshire Terrier.

Er werd besloten om een plan van aanpak daarvoor op te stellen en vanuit de vereniging via de Raad van Beheer te formaliseren. Een project van de lange adem.

Voor Priscilla Zweerink-Ubbink van Amor Omnia Vincit Yorkshire- en Biewer Terriers, duurde het allemaal te lang. Zij sprong in de actie-modus om de inteelt binnen het ras aan te pakken. Ze besloot de strategie toe te passen die de heer Biewer zo vaak toepaste, ze fokte haar mooie Biewer Terrier Yvette met haar Yorkshire Terrier Loverboy Berenice Star.

Uit die combinatie hield ze een teefje Oliwia aan.

Yvette en Loverboy Berenice Star

Splitter is geen York

Oliwia is een zogenoemde  ‘splitter’. Een splitter is een outcross van een Yorkshire- met een Biewer Terrier. In vakjargon heet dit een F2 kruising. Qua uiterlijk lijkt de hond op een Yorkshire Terrier met wat witte haren. Bijvoorbeeld een witte borstvlek. Anders dan bij Yorkshire Terrier pups met een witte borstvlek, verdwijnt deze witte vlek bij een splitter niet.

Een splitter heeft ook een ander genetisch kleurprofiel dan een York.  Namelijk met een gen voor witte vlekken.  Daarmee is deze duidelijk geen Yorkshire. Genetisch is het een Biewer met weinig wit.

Splitter Oliwia

Onderwijl groeide Oliwia op als een leuke gezellig Biewer. Ze kwam met glans door haar testen, vertoonde geen aandoeningen in haar Embarktest en een heel net inteeltpercentage van 13%. Tijdens haar stamboek- en fok-aankeuring kreeg ze alle lof van de keurmeesters. Zeker waar het ging om haar prachtige zware zijde vachtkwalieit in uitmuntend staalblauw. Ze groeide uit tot een nette 3 kilo.

     Black Hause Bist Pit

F2 generatie

Begin 2024 kwam de volgende spannende stap. Oliwia mocht worden gedekt! Priscilla koos daarvoor het reutje Haus Black Bist Pit. Een Biewer reu met de trotse uitstraling zoals Yorkshire Terriers deze ook kennen.

De weken gingen voorbij. Voor Priscilla hadden 9 weken nog nooit zo lang geduurd. Oliwia werd dikker en dikker. Zaterdag 13 april was een mooie zonnige dag. Samen met haar gezin genoot Priscilla van een bbq in de tuin. Dat moment zocht Oliwia uit om haar babies op de wereld te zetten. De F2 generatie ging geboren worden.

 

 

6 Prachtige babies

Wat was het spannend welke kleuren geboren zou worden! De kansverdeling is 50% splitter en 50% Biewer. De eerste baby was black en tan. De tweede ook. Op dat moment kwam er wel een klein beetje stress om de hoek zetten. Het zullen toch niet allemaal black en tan’s zijn?

Bij de geboorte van de volgende baby kwam er een dikke glimlach op het gezicht van Priscilla. Een prachtig tricolour dame maakte haar sprong de wereld in. Een paar seconde later werden er nog 2 prachtige tricolours geboren! Al dik tevreden met 5 pups kwam de beschuit met muisjes de kast al uit. Tot prachtige Oliwia met nog een verrasing kwam. Baby 6 werd ook geboren. Een prachtig black en tan teefje.

Inmiddels zijn de pups een aantal dagen oud en doen het super. Hoe belangrijk ze zijn voor de Nederlandse en zelfs de Europese Biewer populatie hebben ze nog niet door. Voor nu is alleen de melkproductie van mama voor hen belangrijk.

Embark test

De volgende spannende stap in het outcross project komt er ook aan. Binnenkort wordt het hele nest DNA getest. Gaat Priscilla met dit nest de doelen behalen die ze voor ogen had? Een lager inteeltpercentage en DM vrij… We houden jullie op de hoogte!

Wil je meer weten over het outcross project Biewer Terrier neem dan contact op met Jacqueline de Haan 06-11072314 of secretaris@yorkshireterriervriendenclub.nl

Wil je meer informatie over de pups neem dan contact op met Priscilla Zweerink-Ubbink via 06-13934567 of via yorkschire@hotmail.com

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *