Ga naar hoofdinhoud
AHT

Geschiedenis van de American Hairless Terrier

In de herfst van 1972 werd een kleine haarloos vrouwelijk pup geboren in een nest van middelgrote Rat Terriers. Ze had een zijdezachte, roze huid met grote zwarte vlekken. Omdat ze niet precies wisten wat ze met deze pup moesten doen, besloten de eigenaren haar aan hun vrienden, Willie en Edwin Scott, te geven. Ze wisten toen nog niet dat deze ongewone kleine pup het begin zou zijn van een nieuw en uniek ras.

De Scotts noemden hun nieuwe pup Josephine en ze veroverde al snel de harten van het hele gezin. Ze bleek het perfecte huisdier te zijn met haar intelligente, levendige en loyale manier van doen. Haarloos zijn betekende ook dat er geen vlooien waren en geen hondenhaar om op te zuigen of weg te borstelen. Dit was een absoluut pluspunt voor de nieuwe gezinsuitbreiding. Ze kwamen erachter dat de gladde en zijdezachte huid van Josephine bescherming nodig had tegen de hete zon van Louisiana. Ze bleek een heel slim hondje te zijn dat ervan hield om te reizen en nieuwe vrienden te maken, waar ze ook ging.

De Scotts koesterden Josephine en raakten geïnteresseerd in het fokken van haar en het produceren van meer haarloze puppy’s. Ze hadden in het verleden honden gehad, maar waren niet bekend met fokken. Dat zou hen echter niet tegenhouden. Met haar mooie karakter, alerte en liefdevolle persoonlijkheid was Josephine de perfecte huishond en ze konden zich geen ander soort hond voorstellen. Ze begonnen over hun plannen te praten met iedereen die maar wilde luisteren, inclusief universitaire wetenschappers. Ze kregen elke keer hetzelfde antwoord: “Je verspilt gewoon je tijd, het kan niet…” Ze kregen te horen dat Josephine gewoon een freak was van de natuur en dat het onmogelijk was dat ze de haarloze eigenschap konden reproduceren. Maar Willie en Edwin konden geen nee accepteren en gingen door met hun plannen om haar te fokken.

Op de leeftijd van één jaar werd Josephine gedekt door een Rat Terrier (haar vader) en ze kreeg een nest van vier puppy’s. Drie van de pups waren behaard en één was een haarloos vrouwtje genaamd Gypsy. In de jaren die volgden had Josephine meerdere nesten, maar geen enkele met haarloze pups. Op 30 december 1981, toen Josephine negen jaar oud was en nog steeds in goede gezondheid, kreeg ze haar laatste nest nadat ze met haar zoon was gefokt. Ze wierp een haarloos mannetje, een haarloos vrouwtje en twee behaarde teefjes. Dit succesvolle nest bracht Snoopy, Jemima, Petunia en Queenie voort.

De dromen van de Scotts werden werkelijkheid en op die dag waren ze getuige van de geboorte van het ras American Hairless Terrier. De Scotts waren nu klaar om met hulp van dierenartsen aan een volledig fokprogramma te beginnen. Snoopy werd met al zijn nestgenoten gefokt zodra ze een jaar oud waren. Jemima bracht een nest van alleen maar haarloze pups en de Scotts waren dolblij toen Petunia’s en Queenie’s nesten zowel haarloze als behaarde pups kregen. Ze hielden alle pups en het huis raakte snel vol. Ze hadden geen andere keuze dan een kennel te bouwen die aan hun huis grenst. De Scotts noemden hun kennel “Trout Creek Kennel”.

De American Hairless Terriers worden eigenlijk met haar geboren. Het dunne haar van de puppy’s is kort, pluizig en merkbaar anders dan het haar van een behaarde Rat Terrier. Kort na de geboorte beginnen ze dit haar te verliezen, beginnend bij het hoofd en langzaam verder naar achteren. Tegen de tijd dat de puppy’s 6 tot 8 weken oud zijn, zijn ze volledig haarloos en hebben ze een zachte, gladde en zijdezachte huid. Hun roze huid is warm en meestal bedekt met sproeten of kleine vlekjes. Deze vlekken worden groter naarmate ze ouder worden en worden donkerder in de zon. De delicate roze huid moet wel worden beschermd tegen langdurige blootstelling aan de zon.

De American Hairless Terrier is een kleine tot middelgrote, goed uitgebalanceerde, gespierde hond met een slanke en elegante uitstraling. Het komt voor in twee maten, miniatuur en standaard. De miniatuur staat onder de 33 cm hoog. De standaard is 33 tot 45,7 cm hoog. Het zijn alerte, intelligente en liefhebbende honden. Hun hoge energie maakt ze goede speelkameraadjes voor kinderen, en hun intelligente en liefhebbende karakter maakt ze loyale familieleden.

 

Bron: http://www.ahta.info/aht-history.html

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *