Ga naar hoofdinhoud
Biewer Terrier

Geschiedenis van de Biewer Terrier

Sinds 1984 biedt de Biewer a’ la Pom Pon, zoals het ras oorspronkelijk heette, plezier aan degenen die hen in hun leven hebben gebracht. Biewers hebben een heerlijk lief karakter en zijn het perfecte familiehuisdier, of je nu op het platteland woont of een flatje in de stad. Ze zijn niet-verharend, hypoallergeen, met lange vachten. 

De Biewer is ontstaan ​​in Hunsruck, Duitsland in 1984. Na 20 jaar lang Yorkshire Terriers grootgebracht en geshowd te hebben, creëerden Werner & Gertrude Biewer de eerste Biewer door het optreden van een recessief gevlekt gen in hun Yorkshire Terriers. “Darling von Friedheck” en Fru Fru von Friedheck” waren het originele paar dat werd gebruikt om het Biewer-ras te beginnen.

Beide honden waren wereldkampioen jeugdwinnaars in 1981 in Dortmund. Hun nest produceerde de eerste blauwe, witte en gouden Biewer, “Schneeflocken von Freidheck”, geboren in januari 1984. Door selectief fokken bleef het paar het kenmerkende kopstuk reproduceren met alle drie de kleuren, blauw/zwart, wit en goud in goede symmetrie. De buik, borst, benen en staartpunt waren karakteristiek wit en zijdeachtig, niet gekruld. De staart moest vol zijn. De achterkant is blauw/zwart gekleurd met wit erin. De Yorkshire Terriers die de Biewer hebben voortgebracht, zijn afkomstig uit de Streamglen Kennel.

De heer Biewer introduceerde zijn driekleurige honden voor het eerst in de showring in maart 1988 in Wiesbaden, Duitsland. Hij presenteerde twee honden en noemde ze Black and White Yorkshire Terriers. De VDH ontkende de acceptatie van de honden als een eigen ras. In plaats daarvan werden ze aangemerkt als “de verkeerde kleur, niet voor de fokkerij”. De heer Biewer was niet tevreden met deze beslissing en begon zijn zoektocht naar een register dat zijn geliefde honden als een apart ras zou accepteren. De ACH (Allgemeiner Club der Hundefreunde Deutschland e.V.) was de eerste club die ze als een apart ras accepteerde. De honden werden vervolgens geregistreerd als Biewer Yorkshire a’ la Pom Pon.

De naam “a’ la Pom Pon” kwam van een uniek verhaal. Tijdens het diner op een avond schonk de echtgenoot van zanger Margot Eskens zijn vrouw een Biewer Yorkshire-puppy op een schaal als cadeau. De uitdrukking “a’ la Pom Pon” is Frans en vertaalt “een kwastje of een kleurrijke bol garen”, die het haar van de puppy perfect beschrijft.

In 1989 werd de Biewer als eigen ras geaccepteerd met de ACH German e.V. Toen de heer Biewer de standaard voor de Biewer Yorkshire a’ la Pom Pon tekende, was het die van een Yorkshire Terrier met de kleur wit-blauw-goud.

Andere fokkers waren geïntrigeerd door de kleine honden en begonnen ze ook te fokken. Tot de eerste fokkers behoorden de kennels “Agridesheim” en “Sonnenhof”. De heer en mevrouw Biewer hielden de Biewer-fokprogramma’s in Duitsland nauwlettend in de gaten, hun honden waren moeilijk te verkrijgen en ze waren vrij duur. De heer Biewer stierf in 1997, maar zijn nalatenschap leeft voort door zijn voortreffelijke ras. 

In Nederland heeft Raad van Beheer het ras op 25 maart 2019 erkend als nationaal ras.

Bron: http://www.biewerbca.org/breed-history.html

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *