Ga naar hoofdinhoud

Algemeen voorkomen

langharig, de vacht hangt volkomen glad naar beneden en is gelijkelijk over beide zijden verdeeld, met een scheiding die van de neus tot het eind van de staart loopt. Zeer compact en welgevormd; loopt met het hoofd omhoog en toont zich daarmee zeer gewichtig. De algemene verschijning is die van een goed geproportioneerd lichaam.

 

Gedrag en temperament

Alert, intelligente kleine terrier. Pittig en gelijkmatig van aard.

 

Kop

Schedel: Moet vrij klein en vlak zijn, niet te zwaar of rond.

Neus: Zwart.

Voorsnuit: Niet te lang.

Kaak/tanden: Perfect, regelmatig en compleet schaargebit, d.w.z. dat de tanden van het bovengebit net over de voorzijde van de tanden van het ondergebit sluiten en de tanden moeten loodrecht ingeplant zijn. Tanden goed geplaatst en boven- en onderkaak van gelijke lengte.

Ogen: Middelmatig van grootte, donker en levendig, met een scherpe, schrandere uitdrukking en zo geplaatst dat ze recht vooruit kijken. Zij mogen niet uitpuilen en de randen van de oogleden moeten donker van kleur zijn.

Oren: Klein, V-vormig, staand gedragen, niet te ver van elkaar, bedekt met kort haar, zeer diep, warm tan.

Hals: Goede lengte.

Lichaam: Compact.

Rug: Recht.

Lendenen: Goede lendenen.

Ribben: Gematigde ribwelving.

Staart: Overvloedige beharing, donkerder blauw van kleur dan de rest van het lichaam, speciaal aan het eind van de staart. Staartdracht iets hoger dan de ruglijn. Zo recht mogelijk. Lengte in goede verhouding tot het totaalbeeld.

 

Voor- en Achterhand

Voorhand: Volkomen recht, goed bedekt met haar van warm goudkleurige tan dat aan de punten lichter is dan aan de wortel, het reikt op de voorbenen niet hoger dan de elleboog.

Achterhand: Van achteren bezien volkomen recht, gematigde hoeking van het kniegewricht. Goed bedekt met haar van warm goudkleurige tan dat aan de punten lichter is dan aan de wortel, het reikt op de achterbenen niet hoger dan de knie.

Voeten: Rond;  zwarte nagels.

 

Gangen / Beweging

Vrij in de beweging; Goed uitgrijpende voor- en achterhand met behoud van een rechte bovenbelijning.

 

Beharing

Haar: Op het lichaam gematigd lang, perfect glad (niet golvend), glanzend, mooi zijdeachtig van structuur, niet wollig, mag het gangwerk niet verhinderen. Lange baard, warm gouden tan, donkerder van kleur aan de zijkanten van het hoofd, bij de ooraanzet en op de voorsnuit waar het  erg lang moet zijn. Tan van het hoofd mag niet doorlopen in de hals, ook mag er geen roetkleurige of donkere haren vermengd zijn met het tan.

 

Kleur

Donker staalblauw (niet zilverblauw), van de achterhoofdsknobbel tot aan de staart aanzet, nergens vermengd met bruinkleurige-, bronskleurige- of donkere haren. Haar op de borst warm, helder tan. Al het tankleurige haar moet aan de wortel donkerder zijn dan in het midden, vanwaar af het nog lichter wordt naar het uiteinde. (drie tinten)

 

Gewicht

Tot 3,2 kg.

Fouten: Iedere afwijking van bovenstaande punten moet als fout worden aangemerkt en de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin deze fout zich voordoet en zijn effect op de gezondheid en het welzijn van de hond.

 

Diskwalificerende fouten

Agressieve of te schuwe honden.

Elke hond die zonder enige twijfel een lichamelijke- en/of gedragsafwijking vertoond moet gediskwalificeerd worden.

Reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.