Ga naar hoofdinhoud

Vuurwerkangst

De decembermaand is voor vele dieren een stress maand.

Er zijn veel honden die heel angstig zijn voor vuurwerk, al die knallen maakt dat ze heel onrustig worden.

Hoe zie je dat je hond angstig is, kijk goed naar de lichaamstaal

–         Lage houding, oren plat

–         Tongelen

–         Hijgen

–         Veel geeuwen

–         Overdreven alert zijn

–         Onrustig heen en weer lopen

–         Niet eten

–         Vlucht gedrag, bv ergens onder willen kruipen

 

Hoe kunnen we onze honden helpen?

 

Er zijn vuurwerk Cd’s echter is het dan wel raadzaam om deze vanaf november al regelmatig te laten horen.

Via YouTube kun je ook vuurwerkgeluiden vinden, begin met de geluiden eerst heel zachtjes aan te zetten en als dat goed gaat na een week iets harder enz. Pas op dat je het geluid niet harder zet als de hond nog angstig is.

Ga nooit naar buiten met de hond als er veel vuurwerk afgestoken wordt.

Bij vuurwerk spelen naast het geluid ook trillingen, geur en lichtflitsen een rol bij de angst.

 

Laat je hond zelf een plek zoeken, wil de hond ergens onder kruipen laat dit dan ook gewoon toe. Houd de hond wel goed in de gaten.

 

Ondersteunen met medicatie, naast de reguliere medicatie kun je ook kiezen voor natuurlijke middelen die je zelf kunt geven.

Gebruik geen Vetranquil!

Dit middel werd door veel dierenartsen voorgeschreven bij vuurwerkangst. Dit gebeurt gelukkig niet zo vaak meer. Vetranquil is een spierverslapper en als je dit aan je hond geeft, kan hij niet meer bewegen en wegkruipen als hij daar behoefte aan heeft. De hond lijkt rustig te liggen maar in feite is de hond nog steeds doodsbang voor het vuurwerk! Het lijkt voor de baas dat dit middel werkt, maar dat is allerminst het geval! Dit medicijn kan zelfs een averechts effect hebben, dus gebruik het alsjeblieft niet!

 

Bachbloesemremedies voor dieren.

Zelf werk ik in de praktijk veel met Bachbloesems.

Deze remedies herstellen de emotionele balans bij probleemgedrag.

Bij vuurwerkangst kun je Rockrose, Mimulus of Resque remedie inzetten.

Rockrose kun je inzetten als de hond echt paniek aanvallen heeft, erg schrikkerig is en zich langzaam herstelt na een schrik. De mimulus kun je inzetten als de hond van nature al angstig is aangelegd. Deze hond is vrij teruggetrokken in het dagelijks leven.

De resque remedie kun je bij alle spanningen en stress inzetten.

Dosering: begin met de remedie al een week tevoren of eerder als er al veel vuurwerk gehoord wordt;

Je kunt 4 druppels in de bek druppelen of op het pootje druppelen zodat de hond het oplikt. Of op een stukje voer. Deze kun je kopen bij De Tuinen of een goede drogist of reformzaak.

 

Mag ik aandacht schenken aan de angst?

Natuurlijk mag je de hond helpen door de hond te laten merken dat je er voor hem bent. Maar pas op dat je niet overdreven gaat troosten, knuffelen en aaien, want hiermee stimuleer je het angstgedrag.

Behandel de hond niet als slachtoffer met uitspraken als “Ahhh wat erg allemaal, dat vuurwerk is ook zooo eng!” Hiermee bevestig je de angst.

Wat kan ik dan doen?

Als de hond behoefte heeft om tegen je aan te liggen laat hem dan lekker tegen je aan liggen. Probeer hem af te leiden en gedraag je opgewekt. Als je hond fysiek contact zoekt, biedt dat dan ook aan. “Kom er maar lekker bij liggen hoor!”

Leg zonder iets te zeggen even je hand op zijn achterkant, staart aanzet.

Heeft de hond erg veel last van stress, leg dan 1 hand op zijn borst tussen zijn voorpoten en je ander hand bij de staart aanzet.

Wat je ook kunt doen is een aantal leuke hersenwerkspelletjes gaan doen met de hond. Geef b.v. een snuffelmat of een gevulde kong. Op internet staan ook leuke hersenwerkspelletjes die je zelf kunt maken en doen.

Zijn er vragen over de Bachbloesem remedies en je niet goed weet welke geschikt is voor de hond kun je contact met mij opnemen.

 

Gerrie Koers

Natuurgeneeskundig therapeut

Tel: 06 54671235

 

 

!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *